
Agenţia de rating Moody's a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la "stabilă" la „pozitivă", a anunţat Ministerul de Finanţe.
„Decizia agenţiei de rating reflectă progresul semnificativ înregistrat de România în corectarea dezechilibrelor macroeconomice şi în reducerea vulnerabilităţilor economiei la şocurile externe, creând astfel premisele pentru o creştere economică solidă.
De asemenea, eforturile susţinute din ultimii ani în procesul de consolidare fiscală şi de reducere a deficitului bugetar, dar şi în stabilizarea nivelului datoriei publice guvernamentale, sunt factori cheie care au contribuit la îmbunătăţirea perspectivei de rating", se arată în comunicatul ministerului.
În luarea acestei decizii, agenţia de rating a ţinut cont şi de provocările pe care le va avea de înfruntat România, respectiv riscul ca relaxarea fiscală prevăzută în noul Cod Fiscal să determine o deteriorare a perspectivei fiscale. Totodată, problematică este şi creşterea salariilor mai rapidă decât productivitatea, fapt ce ar putea afecta competitivitatea statului.
Moody's estimează o creştere a deficitului bugetar la 2,8% anul următor şi la 3,9% în 2017. Agenţia se aşteaptă ca efectele bugetare negative ale relaxării fiscale să fie doar parţial compensate de creşterea economică mai puternică şi de măsurile de îmbunătăţire a colectării taxelor, precum combaterea evaziunii.
Pe de altă parte, agenţia întăreşte prognozele oficiale şi apreciază că România va cunoaşte o accelerare a creşterii economice de 4,1% în anul 2016, faţă de 3,5% estimat pentru 2015, pe fondul unei expansiuni robuste a consumului privat şi creşterii investiţiilor.
De asemenea, nivelul datoriei publice guvernamentale a României se va menţine în continuare la un nivel stabil, fiind estimat la 39,4% pentru anul 2015, faţă de 39,9% anul trecut. Din analizele organismului reiese că rata datoriei publice este puţin probabil să sară de 45% în acest deceniu.
Totodată, Moody's estimează că România va continua procesul de convergenţă cu statele membre ale Uniunii Europene cu efecte pozitive asupra întăririi capacităţii administrative a ţării.
Agenţia de rating susţine că perspectivele de creştere economică pe termen mediu ale României sunt mult mai favorabile decât cele din Bulgaria, Spania, Portugalia sau Ungaria.
„În acest context, merită notat că perspectiva de creştere pe termen mediu a României este mai favorabilă decât a multor altor ţări cu care poate fi comparată, inclusiv Bulgaria - rating Baa2 cu perspectivă stabilă, Azerbaidjan - Baa3 cu perspectivă stabilă, Portugalia - Ba1 cu perspectivă stabilă sau Ungaria - Ba1 cu perspectivă pozitivă", se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.
(Sursa: Epoch Times România)